Македонските клубове в системата на българския футбол в периода на Втората световна война - Списание "Македонски преглед"

събота, 24 август 2019 г.

Македонските клубове в системата на българския футбол в периода на Втората световна война

Темата за българското администриране на Вардарска и Егейска Македония по време на Втората световна война (1939 – 1945) е повод за много спекулации от страна на официалната историография в днешна Република (отскоро Северна Република) Македония. 

Изопачаването на събития от политическия и обществения живот за периода на българското управление се е превърнало в норма за историческата общност в Скопие, но един пример от сферата на изкуството предизвика сериозен обществен отзвук както в двете страни, така и в европейски план.

Става въпрос за филма на режисьора Дарко Митревски „Трето полувреме“, появил се на екраните през 2012 г. Лентата, която е копродукция на Македония, Чехия и Сърбия, бива заснета със сериозната финансова подкрепа на тогавашния министър-председател на Македония Никола Груевски. 

Той я обявява за „проект от национален интерес“ и дори посещава снимачната площадка[1]. Премиерата на филма е последвана от пренасяне на спора за неговата достоверност в европейските институции, както и излъчването му по македонската телевизия в специално подбрани моменти...

Няма коментари:

Публикуване на коментар