Костадин Филипов - Северна Македония: маневри в изборно време - Списание "Македонски преглед"

неделя, 15 март 2020 г.

Костадин Филипов - Северна Македония: маневри в изборно време

Премиерът Зоран Заев подаде оставка, заработи служебен кабинет, министри от опозицията влязоха в правителството, парламентът се разпуска, идват избори. 

Няма по-сънливо политическо време в Северна Македония от периода между Нова година и 7 януари, когато православните в страната празнуват Рождество Христово, Божик. Това продължава чак до 14 януари, когато Македонската православна църква отбелязва Стара Нова година, заедно със съседите от Сърбия. Същия ден празнуват и всички с името Васил или Василка. Васильовден. 

Тази ударна празнична програма в началото на всяка календарна година е част от празнично-обредната система на Македонската православна църква, вписана в обществото в продължение на години и утвърдена като традиция, която православните в Република Северна Македония отбелязват с характерната си веселост и настроение. При това без да се опитват да разберат очевидното противоречие между аскетизма на 40-дневните пости, които Църквата изисква пред Рождеството на Сина Божи, и почти езическото преклонение пред новогодишните празненства, превръщащи се понякога в истинска вакханалия. Хората в Северна Македония обичат да се веселят по техен си начин, който впрочем не се отличава кой знае колко от начина, по който ние в България отбелязваме Нова година. 

С тази разлика, че вярващите в България са спокойни в своето веселие, че не нарушават каноните на Българската православна църква, след като са посрещнали идването на бял свят на Младенеца в нощта на 24 срещу 25 декември. За нас Нова година си е празник, когато свободно, без ограничения можем да изразим радостта си от идването на новия календар с очакваните надежди, които той носи със себе си. Плахите опити на някои свещеници от Македонската православна църква да подложат на преоценка следването на църковния календар, който ползва Сръбската православна църква, останаха неразбрани...

Няма коментари:

Публикуване на коментар