Република Северна Македония между митовете и себе си - Списание "Македонски преглед"

неделя, 4 декември 2022 г.

Република Северна Македония между митовете и себе си

Покойният писател от Скопие Миле Неделковски (1935–2020) казваше, че всеки разказ за Македония трябва да започва от мита за Вардарската долина. В него трябваше да се обяснява разбирането за значението на факта, че днешна Република Северна Македония лежи от двете страни на реката, покрай която се опъва най-прекият път от Централна Европа към топлото Бяло море. 

Според писателя, оставил в наследство повече от 60 романа, пиеси, сборници със стихове, епиграми и публицистични текстове, борбата на другите държави, в това число и някогашните им- Република Северна Македония между митовете и себе си 11 перии, да притежават контрола над Вардарската долина, е била един от аргументите, който е изграждал самочувствието на местните хора, че са важни и незаменими. 

В същото време е формирал и чувството на обреченост и фатализъм, че каквото и да се случи, тяхната съдба е зависима от външни сили. Те, тези външни сили, си имат свои съображения да се борят за контрола на течението на реката, която извира от подножието на Шар планина при село Вруток, тръгва първо на изток, но после устремно се понася на юг, пресича границата с Гърция, за да се влее в топлите води на Бяло море. Символна река, по това няма спор.

Няма коментари:

Публикуване на коментар