Кинохроники, заснети в Македония по време на три войни (1912 – 1918) - Списание "Македонски преглед"

вторник, 5 февруари 2019 г.

Кинохроники, заснети в Македония по време на три войни (1912 – 1918)

Петър Кърджилов. Кинохроники, заснети в Македония по време на три войни (1912 – 1918). – Македонска библиотека №50. С., Македонски научен институт, 184 стр. с илюстрации, ISBN 978-619-7377-07-1 

На 1 ноември 2018 г. в Българския културен център в Скопие, в Деня на народните будители и в навечерието на Архангелова или мъжка задушница, беше представена новата книга на Петър Кърджилов „Кинохроники, заснети в Македония по време на три войни (1912 – 1918)“, заедно с други новоизлезли книги на Македонския научен институт. 

Двата празника от българския национален календар белязаха събитието с ярка символика, в която рецензираната книга цялостно се вписва. И наистина, за нас, българите, географската и културно-историческата област Македония е неразделно и изначално свързана с националното будителство, чийто родоначалник Паисий Хилендарски тъкмо в нея запали първата искра, а в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война българските воини на македонска територия проливаха кръвта си и полагаха душите си за националното обединение. 

Затова новата книга на Петър Кърджилов заслужава да бъде представена и в сп. „Македонски преглед“, още повече, че тя излиза в юбилейния 50-ти брой на поредицата „Македонска библиотека“, учредена през далечната 1925 г. и след дълго принудително прекъсване продължена в наши дни. Авторът на книгата също може да бъде причислен в редовете на съвременните будители със своите разностранни културни интереси, неизтощима творческа енергия и буйна научноизследователска страст. 

Петър Кърджилов (Стара Загора, 1950) е завършил специалност „Кинознание“ във Висшия институт за театрално изкуство „Кръстьо Сарафов“, работил е в Българската национална филмотека и е завеждал архива на Българската национална телевизия. Като асоцииран член на сектор „Екранни изкуства“ в Института за изследване на изкуствата при БАН той развива активна изследователска и публикационна дейност на полето на своята специалност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар