Парижката мирна конференция и „смъртникът“ от Ньой (1919) - Списание "Македонски преглед"

неделя, 15 март 2020 г.

Парижката мирна конференция и „смъртникът“ от Ньой (1919)

На 27 септември 1919 г. 2 ч. и 15 мин. следобед на софийската жп гара пристига влакът, с който пътува българската делегация от Париж. 

В специален заключен фургон са всички дипломатически документи, вкл. и проектодоговорът, връчен във френската столица. Мнозинството от посрещачите на официалните гости са бежанци. Те се отличават с черните ленти на ръкава и издигнатите траурни знамена. В очите на някои се забелязват и сълзи.

В тази тягостна атмосфера Александър Стамболийски произнася кратка реч на перона, останала като оскъден изворов материал за злощастното събитие. „Носим смъртник – заявява Стамболийски пред унилите посрещачи и неколцината журналисти... на нас се предаде от конференцията в Париж един същински смъртник, който постави целия български народ в траур. 

Проектодоговорът за мир е един от най-ужасните... От България късат част от Царибродско, част от Босилеградско, част от Струмишко, цяла Македония, цяла Южна Тракия и цяла Добруджа. Нас ни повръщат в по-лошо положение от това, в което сме били преди 40 години.“...

Няма коментари:

Публикуване на коментар