Един варненски инцидент от периода на съглашенската окупация (1919 г.) - Списание "Македонски преглед"

неделя, 15 март 2020 г.

Един варненски инцидент от периода на съглашенската окупация (1919 г.)

Сутринта на първи януари 1919 г. централната част на Варна е обхваната от необичайно оживление. Поводът не е настъпването на първата от много време насам мирна Нова година, а пристигането на един от висшите представители на съглашенската окупационна администрация – британския генерал Гeй.

В началото тържествената церемония протича по предварително планирания сценарий. Важният гост е посрещнат на жп гарата от официални лица, военнослужещи и представители на местната управа. 

След това процесията, включваща конния ескорт с английския генерал, следван от автомобил, в който пътува френският комендант на Варна Гарние, придружаван от бившия пълномощен министър в Париж Димитър Станчов, и файтон, возещ кмета и окръжния управител, се отправя към центъра на града. Внезапно откъм насъбралото се множество по посока на кортежа политат камъни. Чуват се и откъслечни револверни изстрели. 

От удар в главата е засегнат Д. Станчов. Окървавен, българският дипломат е откаран първоначално във френската болница, където му е оказана първа помощ. След като се установява, че състоянието му не е толкова сериозно, е настанен в градската държавна болница.

Няма коментари:

Публикуване на коментар