Светлопис за Илинден: фотографии, заснети по време на Илинденско-Преображенското въстание (1903) и публикувани в британския илюстрован периодичен печат - Списание "Македонски преглед"

сряда, 17 юни 2020 г.

Светлопис за Илинден: фотографии, заснети по време на Илинденско-Преображенското въстание (1903) и публикувани в британския илюстрован периодичен печат

На 20 юли/2 август 19031 (Илинден) част от българите в Македония се вдигат на бунт, на 6/19 август (Преображение Господне) те биват последвани от сънародниците им в Одринския вилает. 

Така избухва Илинденско-Преображенското въстание, което тутакси привлича вниманието на света и любо-питството на журналистите, които и тогава, и днес са там, гдето замирисва на барут и кръв. На Балканите (и преди всичко в България) се изсипва цял легион от представители на планетарния периодичен печат. 

Сред тях британците са най-многобройни – и защото са представители на общество, стремящо се към истината и поради това дълбоко уважаващо правото на всеки свой член да бъде информиран; и защото публичното мнение на Албиона демонстрира загрижеността си за съдбата на поробените българи по-ярко, отколкото това правят поданиците на останалите Велики сили; и защото интересите на Обединеното кралство в размирния полуостров са най-накърнени. Така епопеята се превръща в медийно събитие!..

Няма коментари:

Публикуване на коментар