Честване на Свети дух – Ден на Македония - Списание "Македонски преглед"

сряда, 22 август 2018 г.

Честване на Свети дух – Ден на Македония

На 5 юни 2017 г. Македонският научен институт, съвместно с Института за исторически изследвания – БАН, под патронажа на заместник министър-председателя и министър на отбраната на Р България г-н Красимир Каракачанов, за втори път чества Духовден – Денят на Македония. На Св. Дух потомците на българите от Македония почитат паметта на своите предци и споменът за тяхното дело отново възкръсва за бъдещите поколения. 

 Преди Научната конференция „Памет за председателите на Македонския научен институт“ се състоя кратко тържество пред Паметника на революционерите от Македония и Тракия. В словото си водещият Владимир Митов подчерта, че подвигът и делото на българите от поробените области никога няма да бъдат забравени, техните завети и днес са знаме за съвременниците в мирното развитие на междусъседските отношения на Р България. 

Приветствия поднесоха: доц. Александър Гребенаров, председател на  Македонския научен институт, г-н Борис Вангелов от името на ВМРО и парламентарната група „Обединени патриоти“ от 44-ото Народно събрание, г-н Красимир Премянов, председател на тракийските дружества в България, г-н Михаил Развигоров, председател на Сдружението на българските родове от Македония, проф. Пламен Митев от името на СУ „Св. Климент Охридски“. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар