Петров, Тодор. Полковник Борис Дрангов. Живот и дела. С., Македонски научен институт, 2017, 160 стр. с ил. - Списание "Македонски преглед"

сряда, 22 август 2018 г.

Петров, Тодор. Полковник Борис Дрангов. Живот и дела. С., Македонски научен институт, 2017, 160 стр. с ил.

През 2017 г. се навършиха 145 години от рождението и 100 години от смъртта на полковник Борис Дрангов – офицер от Българската армия, командир и военачалник, военен теоретик и практик, преподавател и възпитател, изследовател и публицист, деец на македоно-одринското революционно движение, участник в борбите, въстанията и войните за национално освобождение и обединение. 

Кръглите годишнини фокусираха вниманието на нашата общественост върху този достоен българин, който и без това – за разлика от мнозина свои колеги по пагон и събратя по борба – отдавна се радва на внимание от страна на народната памет. Затова многобройните панихиди, поклонения и публикации в негова чест логично и заслужено се превърнаха в национално събитие, кулминирало на 26 май – датата на героичната му смърт. 

Македонският научен институт (МНИ) активно участва в Дранговите чествания, а най-значимият му принос беше издаването на книгата на професор д.ист.н. Тодор Петров

Няма коментари:

Публикуване на коментар