Македонският научен институт представи в Брюксел моменти от историята на Македония и своята дейност - Списание "Македонски преглед"

четвъртък, 23 август 2018 г.

Македонският научен институт представи в Брюксел моменти от историята на Македония и своята дейност

Късно вечерта на 10 юли 2017 г. доц. д-р Георги Николов и д-р Володя Милачков от Македонския научен институт (МНИ), придружавани от шестима членове на наскоро учредения (22 март 2017) Младежки клуб „Даме Груев“ към Института, пристигнаха в Брюксел, за да се включат в дискусията „Македония и нейният път към европейска интеграция“. 

Форумът се състоя на следващия ден – 11 юли 2017 г., в сградата на Европейския парламент. Събитието бе организирано под патронажа на евродепутата и заместник-председател на ВМРО г-н Ангел Джамбазки, член на политическата група на Европейските консерватори и реформисти. То бе подкрепено с присъствието и на други български представители в Европарламента – г-н Андрей Ковачев и г-н Светослав Малинов. Начинанието се проведе в исторически важен мо- мент за добросъседските отношения между България и Македония, в навечерието на подписването на предизвикалия сериозно оживление в обществените среди на двете страни договор за добросъседство, съпътствано от поредни опити за изкуствено нагнетяване на напрежение между тях.  

Представителите на МНИ и на Младежкия клуб „Даме Груев“ запознаха присъстващите с миналото на географската област Македония, основавайки се на из- ворите от съответната епоха. Младите клубни деятели, същевременно студенти по история и право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, изложиха свои кратки визуализирани съобщения за областта от Средновековието до средата на ХХ век, както и за работата на Института. Михаела Йосифова представи пред аудиторията основните моменти от дейността на основания на 21 декември 1923 г. в София Македонски научен институт. Кристиян Ковачев запозна присъстващите с изворите за средновековната духовна култура в историко-географската област Македония. В тях ясно е посочен българският характер на местното население и грижите, отделя- ни след 894 г., през различните периоди, от управляващите в Плиска, Преслав, Охрид и Търново за манастирите и църковната организация в земите на днешна Македония. В своите съобщения Ивайло Тихолов и Виктория Рахилова проследиха Българското национално възраждане в Македония и свързаните с него дейци като братя Димитър и Константин Миладинови, Григор Пърличев, Георги Държилов, Стефан Веркович и др. 

Ангел Златков разгледа накратко историята на областта за времето от Цариградската конференция 1876 г. до Балканската война 1912–1913 г. Председателят на Младежки клуб „Даме Груев“ и студент в Юридическия факултет Николета Войнова завърши колективната презентация със съобщение за периода от Балканските войни до Втората световна война. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар