Статистическо изследване за етнодемографията на Македония през 1914 г. от Владимир Сис - Списание "Македонски преглед"

събота, 24 август 2019 г.

Статистическо изследване за етнодемографията на Македония през 1914 г. от Владимир Сис

Приеман с възторг от нашата общественост в първите десетилетия на ХХ в., възхваляван и тачен в междувоенния период (макар че тогава не живее вече в България), чешкият учен, журналист, писател и публицист Владимир Сис доста бързо изпада в забрава в годините на социализма, заради сложната си житейска и политическа съдба. 

В интерес на истината трябва се каже, че ембаргото върху него и дейността му по онова време е почти непробиваемо в Чехия, докато у нас, макар и спорадично, името му се среща в някои научни изследвания в областта на българо-чешките културни взаимоотношения. 

В последните десетина и повече години обаче, благодарение на усилията на мнозина български историци и бохемисти, Вл. Сис стана отново актуален и не само привлича интереса на все повече и повече изследователи у нас и в родината си, но се радва и на заслужено обществено признание. 

Доказателство са както съвременните преиздания на неговите книги и изследванията, анализиращи дейността и творчеството му, така и документалният филм „Гражданинът Сис“ (2018). Макар и голяма част от българистичните публикации на Владимир Сис от 20-те и 30-те години на ХХ век, излезли на чешки език, да остават непознати за нашето общество, днес все пак ние имаме много повече представа за личността и делото на този изключителен радетел за българщината.

Няма коментари:

Публикуване на коментар