Проблеми и перспективи пред европейската интеграция на Западните Балкани - Списание "Македонски преглед"

понеделник, 30 септември 2019 г.

Проблеми и перспективи пред европейската интеграция на Западните Балкани

Гл.ас. д-р Иван Винаров

Не виждам бъдеще за Западните Балкани извън ЕС, няма план Б, тяхното място е в нашата общност. Исторически, географски, като ман-талитет, като култура, този регион е част от Европа. В това отношение трябва да има съответно и политически последствия. 

ЕС е готов да прегърне идеята за присъединяването на Западните Балкани“1. Тези думи са про-изнесени от Туск на пресконференцията в софийския Национален дворец на културата по време на срещата на върха на 17 май 2018 г. 

Но председателят на Европейския съвет допълва, че проблемите в региона на глава от населението са повече от Франция и Германия, взети заедно – общо в шестте страни живеят толкова хора, колкото в една Румъния, а БВП на всички тях съвкупно е едва с размера на този на Словакия. Затова не трябва да се дават нереалистични обещания2. 

Въпреки че Туск нееднократно подчертава, че „няма план Б, няма друга алтернатива“ и „интеграцията на Западните Балкани е върховен приоритет на ЕС“, все пак председателят загатва пред обществеността, че не всичко предвещава успешния и безпрепятствен завър-шек на интеграционния процес: „Разширяването е политически феномен. Трябва да оценим целия проблем в правилните му пропорции“3...

Няма коментари:

Публикуване на коментар